Det kan sansetræning kan bruges til


Sansetræning kan hjælpe personer med at opnå mental trivsel ved at regulere deres nervesystem, reducere overstimulering, sanse over-/underfølsomhed, fremme afslapning og øge kropsbevidstheden. Det kan forbedre evnen til selvregulering, reducere angst og stressniveauer, skabe balance i sanseindtryk og støtte følelsesmæssig stabilitet, hvilket mindsker behovet for selvskade og hjælper med at håndtere følelsesmæssige udfordringer.


Hvis du vil vide mere om hvordan sansetræning kan bruges til specifikke vanskeligheder såsom autisme, ADHD, stress, depression, angst og selvskade, kan du klikke på nedenstående.


Resultat af undersøgelse


Effekten af pædagogigik sansetræning hos personer med ASF

Med midler fra Aarhus kommunes innovationsmotor blev der i 2022 gennemført en undersøgelse af effekten af pædagogisk sansetræning hos personer med ASF.


Her kan du læse et udpluk af undersøgelsens resultater:


  • 90% har svaret, at det har gjort AFS vanskeligheder nemmere at håndtere.

  • 85,7% har svaret, at det har sænket deres depression.

  • 100% har svaret, at det har afhjulpet deres stress.

  • 83,3% har svaret, at det har afhjulpet deres søvnproblemer.

  • 85,7 har svaret, at det har afhjulpet deres angst.

  • 100% har svaret, at det har forbedret deres energiniveau.



  • 70% har svaret, at det har forbedret deres selvværd.

  • 75% har svaret, at det har gjort, at de føler sin mindre ensomme.

  • 66% har svaret, at det har hjulpet dem ift. at være sammen med andre mennesker.


Undersøgelsen indebar også svar fra Aarhus kommunes medarbejdere som ydede §85 støtte til målgruppen:


100% af de adspurgte medarbejdere anser det rent fagligt som meningsfuldt, at pædagogisk sansetræning indgår i deres tilbud.

  • 50%angiver, at de anser det som meningsfuldt i høj grad, mens 47% angiver, at de anser det som meningsfuldt i nogen grad.


  • 29,4% af de adspurgte angiver, at de har kendskab til personer med ASF, som har modtaget pædagogisk sansetræning, hvor der er oplevet positive effekter på borgers udvikling.

  • 70,6% har ikke kendskab til personer med ASF, der har modtaget pædagogisk sansetræning og kan derfor ikke besvare dette spørgsmål. Ikke desto mindre vurderer de rent fagligt, at sansetræning vil kunne gavne personer med ASF i forhold til den aktuelle socialpædagogiske indsats.

Sansetræning
og stress

Sansetræning kan have en beroligende effekt på stress ved at aktivere det parasympatiske nervesystem, som fremmer afslapning og genopretning.


Ved hjælp af sansetræning, som berøring, tryk eller bevægelse, kan kroppen gå fra en kamp-eller-flugt-tilstand til en hviletilstand, hvilket sænker stresshormoner som kortisol.


Sansetræning hjælper også med at reducere fysiske tegn på stress, såsom muskelspændinger og forhøjet puls, samtidig med at det skaber en følelse af ro og kropslig balance.


Dette kan effektivt mindske den samlede stressbelastning og hjælpe med bedre håndtering af stressende situationer. 

Sansetræning og Angst

Sansetræning kan hjælpe med at reducere angst ved at skabe en beroligende sensorisk oplevelse, som kan sænke kroppens alarmberedskab.


Når sanserne stimuleres målrettet, som gennem berøring, dybe tryk eller rytmiske bevægelser, aktiveres det parasympatiske nervesystem, hvilket hjælper med at reducere angstrelaterede symptomer som hurtig puls, overfladisk vejrtrækning og rastløshed.


Sansetræning giver også en øget kropsbevidsthed og kan distrahere fra ængstelige tanker ved at forankre personen i nuet, hvilket mindsker oplevelsen af overstimulering og frygt, der ofte er forbundet med angst.

unsplash